Νέα στοιχεία για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου

30/03/2019 0 Comment(s) News,

Παραπάνω από 50.000 ζωές καπνιστών μπορούν να σωθούν στη Βρετανία, σύμφωνα με ειδικούς, εφόσον επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί των συμβατικών.

Αυτό προέκυψε από σχετική μελέτη του UCL (University College London) και επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα της αντίστοιχης Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for National Statistics), σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές και πρώην καπνιστές.

Το προφίλ των ηλεκτρονικών «καπνιστών»

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία έχει «ανάψει». Στη συζήτηση αυτή συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, ενώ εκπονούνται σχετικές έρευνες που μελετούν αφενός τα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από το βρετανικό πληθυσμό και αφετέρου τα χαρακτηριστικά των χρηστών.

Μία από αυτές διεξήγαγε η πρωτοβουλία Action on Smoking and Health (ASH), η οποία και κατέδειξε ότι ο αριθμός των εναλλακτικών «καπνιστών» –ή «ατμιστών» (vapers) όπως ονομάζονται για να διαφοροποιηθούν από τους χρήστες προϊόντων καπνού– ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια. Το ένα τρίτο εξ αυτών (περίπου 700.000 άτομα) δηλώνουν πρώην συμβατικοί καπνιστές, ενώ τα δύο τρίτα (1,3 εκατομμούρια) συνεχίζουν να καπνίζουν παράλληλα με το «άτμισμα». Αμελητέο δε είναι το ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ συμβατικά, αλλά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα: μιλάμε για λιγότερους από 3000 ανθρώπους, ήτοι 0.14% των χρηστών συνολικά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σώζουν ζωές.

Ο βασικός λόγος που έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ήταν η προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα∙ μία επιλογή που σύμφωνα με άρθρο των ερευνητών του UCL Robert West και Jamie Brown στο British Journal of General Practice μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Συγκεκριμένα, οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι 6.000 πρώιμοι θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που ξεκινούν το «άτμισμα» αντί του καπνίσματος. Δεδομένου λοιπόν ότι οι καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 9 εκατομμύρια, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους επιλέγοντας ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί συμβατικών ανέρχεται σε 54.000.

Ο John Britton, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για τον Καπνό και το Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies), μάλιστα, ανεβάζει σε εκατοντάδες χιλιάδες –αν όχι εκατομμύρια– τους πρώιμους θανάτους που θα εξέλιπαν λόγω της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και αυτό γιατί «προσφέρουν τεράστιο όφελος στη δημόσια υγεία παρέχοντας στους καπνιστές μία εναλλακτική πηγή νικοτίνης»· μία πηγή νικοτίνης που δεν περιέχει την εξαιρετικά καρκινογόνο πίσσα και δεν εκλύει επικίνδυνο μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ η τοξικότητα των συστατικών του υπολογίζεται στο 1/20 των συμβατικών τσιγάρων. Για αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής της πρωτοβουλίας ASH στη Σκωτία Sheila Duffy, «είναι πολύ ευχάριστο άνθρωποι εθισμένοι στη νικοτίνη να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά αντί του καπνού και να απεξαρτώνται από το συμβατικό τσιγάρο».